SPASM HEMIFACIAL: Ajo që duhet të dini

Spazma hemifaciale është një gjendje në të cilën muskujt kontraktohen në tika ose binjakë në njërën anë të fytyrës, zakonisht e majta. Njerëzit nuk kanë kontroll mbi këto spazma, dhe shumë shpesh ata vazhdojnë edhe gjatë gjumit.

Spazma hemifaciale zakonisht nuk është e dhimbshme dhe nuk konsiderohet rrezik për shëndetin. Në raste të përparuara, megjithatë, sytë mund të mbeten të shtrydhur të mbyllur për aq kohë sa të bëhen të rrezikshëm kur vozitni, për shembull.

Të dy burrat dhe gratë mund të zhvillojnë këto kthesa të fytyrës, por gratë, veçanërisht gratë e moshës së mesme dhe të moshuara, zhvillojnë spazëm hemifacial me rreth dy herë shkallën e burrave. Gjendja është gjithashtu disi më e zakonshme tek njerëzit aziatikë.

ashtë një gjendje e rrallë, e parë në afërsisht 11 nga 100,000 njerëz.

Spazma hemifaciale është e ndryshme nga kushtet e tjera të nervit dhe muskujve që prekin fytyrën sepse ka tendencë të prekë vetëm njërën anë të fytyrës.

Sidoqoftë, ekzistojnë dallime midis asaj që konsiderohet tipike për spazmën hemifaciale dhe format e tjera të gjendjes.

Një studim i 215 personave që po ekzaminohen për spazëm hemifacial zbuloi se:

 • 62 përqind me shumë mundësi ishin shkaktuar nga një venë duke bërë presion në nervin e fytyrës
 • 18 përqind kishin tika që imituan spazmën hemifaciale, por në të vërtetë nuk ishin shembuj të sëmundjes
 • 11 përqind ishin për shkak të paralizës së Bell
 • 6 përqind ishin rezultat i dëmtimeve në nervin e fytyrës
 • 2 përqind ishin të lidhura me shkaqe trashëgimore
 • Simptomat

  Shenja e parë e spazmës hemifaciale është zakonisht një kërcitje në muskujt e qepallës së majtë. Këto spazma mund të jenë mjaft të forta për të tërhequr syrin të mbyllur dhe të bëjnë që lotët të formohen.

  Nëse nuk trajtohet, simptomat e spazmës hemifaciale mund të bëhen më të rënda dhe të prekin gjithnjë e më shumë muskuj të fytyrës. Binjakët mund të ndikojnë në muskujt e gojës dhe ta tërheqin atë në njërën anë.

  Me kalimin e kohës, të gjithë muskujt në njërën anë të fytyrës mund të tërhiqen në një vrenjtje të përhershme. Disa individë mund të zhvillojnë spazma në të dy anët e fytyrës.

  dhimbje veshi, një "klikim" në vesh, dhe ndryshimet në dëgjim gjithashtu mund të jenë simptoma të kësaj gjendje. Humbja e dëgjimit gjithashtu ndodh ndonjëherë.

  Rreth 13 përqind e njerëzve që marrin pjesë në një studim raportuan një humbje të dëgjimit. Sidoqoftë, kjo humbje e dëgjimit nuk dukej të lidhej me sa serioze ishin simptomat e tyre të spazmës hemifaciale.

  Simptomat e spazmës hemifaciale zakonisht zhvillohen kur njerëzit janë midis moshës 40 dhe 50 vjeç.

  shkakton

  Spazma hemifaciale shkaktohet nga acarimi në nervin e shtatë kranial. Ky nerv njihet si nervi i fytyrës dhe kontrollon muskujt e fytyrës. Ai gjithashtu transmeton informacione për ndjenjën e shijes nga gjuha dhe ndjesitë në vesh.

  Burimi më i shpeshtë i acarimit është një arterie e vogël që shtyp në nervin e fytyrës afër rrjedhin e trurit. Shkaqe të tjera të mundshme përfshijnë:

 • Një tumor beninje ose lezioni që shtyp në nervin
 • grupimet jonormale të enëve të gjakut gjatë lindjes
 • Lëndimi nervor

Rastet trashëgimore të spazmës hemifaciale janë identifikuar, megjithëse ato nuk janë të zakonshme.

Në disa raste, spazma hemifaciale është simptoma e parë e sklerozës së shumëfishtë ose MS. Kur njerëzit kanë MS, sistemi i tyre imunitar sulmon sistemin nervor qendror, i cili rezulton në një larmi të gjerë simptomash. Sidoqoftë, kjo është jashtëzakonisht e rrallë, me studime shkencore që tregojnë vetëm 1 deri në 6 raste nga disa qindra raste në të cilat MS u identifikua si shkaku i një spazma hemifaciale.

Megjithëse është e rrallë, mjekët ende duhet të kontrollojnë për MS si një shkak të mundshëm kur njerëzit nën moshën 40 vjeç kanë një spazëm hemifacial.

Tics e fytyrës janë shenja kryesore e spazmës hemifaciale. Mjekët do të vëzhgojnë personin dhe do të marrin një histori mjekësore, duke vërejtur se sa të rënda janë kthesat dhe sa kohë i ka pasur personi.

Mjeku do të përdorë teste të imazhit mjekësor për të zbuluar se çfarë është irrituese e nervit të fytyrës dhe për të përjashtuar mundësinë e tumoreve ose lezioneve të trurit që janë shkaku. Këto teste mund të përfshijnë:

 • Imazhet e burimeve magnetike (MRI)
 • Tomografia e llogaritur (CT Scan)
 • Angiografia (arteriografia)

Nëse testet e imazhit nuk gjejnë tumore ose lezione, mjekët ka të ngjarë të supozojnë se presioni nga një enë gjaku po shkakton spazmën hemifaciale. Këto teste nuk mund të gjejnë gjithmonë enën e gjakut që po irriton nervin e fytyrës, megjithatë, sepse enët e gjakut janë kaq të vogla.

Një spazëm hemifacial mund të ngatërrohet me çrregullime të tjera të lëvizjes që ndikojnë në fytyrë. Këto përfshijnë tika nervore të fytyrës dhe spazma të qepallave. Këto dy kushte prekin zona të ndryshme të fytyrës, dhe jo vetëm njëra anë, e cila ndihmon mjekët të diagnostikojnë me saktësi këtë gjendje.

Parandalimi

Deri më tani, studiuesit nuk kanë zbuluar asnjë mënyrë për të parandaluar spazmat hemifaciale.

Meqenëse spazmat janë të pavullnetshme, mënyra e vetme për të parandaluar fillimin e kthesave të muskujve pasi të zhvillohet gjendja është përmes trajtimit.

Stresi, lodhja dhe ankthi janë treguar se e bëjnë gjendjen më të keqe, kështu që njerëzit që përpiqen të minimizojnë simptomat e tyre mund të duan të përpiqen të shmangin këto shkaqe, kur është e mundur.

Trajtimi

Dy mënyrat kryesore për të trajtuar spazmën hemifaciale janë përmes injeksioneve ose kirurgjisë. Injeksione

injeksione

të shtënat e toksinës botulinum (botox) përdoren për të paralizuar muskujt e fytyrës dhe për të ndaluar kërcitjen.

Këto trajtime janë të dobishme për 85 deri 95 përqind të njerëzve. Efektet lodhen pas 3 deri në 6 muaj, kështu që përdoruesit do të kenë nevojë për trajtim vijues në baza të rregullta.

Kirurgjia

Megjithëse operacioni është më i përfshirë dhe invaziv, ajo gjithashtu siguron lehtësim më të përhershëm dhe të menjëhershëm.

Në një procedurë të njohur si dekompresion mikrovaskular, një kirurg lëviz arteriet irrituese larg nga nervi i fytyrës dhe vendos një jastëk në nerv për ta mbrojtur atë nga kompresimi i ardhshëm.

Kjo operacion raportohet të jetë efektive 85 përqind e kohës. Konsiderohet veçanërisht e dobishme për të rinjtë dhe ata në fazat e hershme të kësaj gjendje.

Kjo procedurë ka disa rrezik, me një studim që gjen një rrezik prej 1.5 deri në 8 përqind të dëmtimit të dëgjimit për shkak të këtij operacioni.

Trajtimi me ilaçe vetëm nuk është gjetur të jetë efektive për këtë gjendje.

Outlook

Stresi i shkaktuar nga kthesat e pakontrollueshme të kësaj gjendje është një nga efektet anësore më të rëndësishme të spazmës hemifaciale. Sidoqoftë, money amulet shqip pasi njerëzit mund të lehtësojnë simptomat e tyre me injeksione ose kirurgji, këndvështrimi mund të jetë i mirë.

isshtë e rëndësishme që njerëzit të kërkojnë trajtim dhe të marrin një rol aktiv në kujdesin e tyre. Gjendja e tyre ka të ngjarë të përkeqësohet nëse lihet e patrajtuar, kështu që ata duhet të jenë të vetëdijshëm për të gjitha opsionet e trajtimit në dispozicion.

Një studim zbuloi se afër 50 përqind e njerëzve të trajtuar nga një ekip duhej të mësonin për opsionin kirurgjikal për spazëm hemifacial përmes përpjekjeve të tyre.

 • Neurologjia/Neuroshkenca

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet kërkimore akademike dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.